середу, 28 липня 2021 р.

День дощу

 



 29 липня проводиться День дощу. Іноді йому буває саме час. Особливо в спеку, яка в цьому році радує усіх любителів літнього відпочинку та загару, прихильники тихесенького грибного дощику чекають цього свята.
. У кожному куточку Землі і в кожну пору дощі абсолютно особливі, неповторні. Іноді дощу чекають – не дочекаються, іноді його ненавидять, адже він буває і страшний, і шкідливий.
  Але з цим твердженням не погодяться багато мешканців посушливих земель, в яких дощ шанується за найбільше благо, тому що від нього залежить саме існування.
 Працівники бібліотеки-філіалу №3 підготували для усіх, хто скучив за дощем, кілька цікавих фактів, про які ви  точно не знали.

 Про дощ все давно відомо: з чого він складається, звідки береться та чому буває сильним. Та більшість з людей навіть не уявляє, наскільки багато існує незвичайних і цікавих фактів, з ним пов’язаних.
 Дощ став причиною появи прогнозів погоди по радіо. Якось американський співвласник радіостанції потрапив під дощ, і він заснував нову рубрику прогнозу погоди, в якій розповідалось про дощ кілька разів на добу.

У дощу немає запаху. Запах, що ми відносимо до аромату дощу, насправді виділяють актин і ціанобактерії. Речовина, що надає дощу запах, називається геосмін.

Приблизно один зі ста мільйонів людей страждає алергією на дощ. Будь-який вплив води на шкіру викликає почервоніння, набряки, а потрапивши під дощ такі люди можуть померти.

Гра дартс з’явилася через дощ. Якось лучників на змаганні застав дощ. Вони перебрались у кнайпу і почали кидати укорочені стріли в мішень на стіні.

В Україні найвологішими є Карпати, Кримські гори, захід та північний захід країни.

Португалія – дощ у цій країні є поважною причиною не виходити на роботу. Також під час дощу багато власників бутиків оголошує про розпродажі, що так і називаються «Розпродажі дощу» чи «Дощові ціни»

На Кубі дощі йдуть близько полудня, а в Таїланді – тільки вночі. У м. Пара зливи кожен день йдуть в один і той же час, тому місцеві жителі звіряють по них годинник.

У посушливій Бостсвані люди вітаються словом «пулу», що означає «дощ». Національна валюта в країні теж називається «дощ».

Великобританія – у XVII столітті був прийнятий закон про дощ, за яким синоптика страчували за неправильне прогнозування дощу.

Мешканців Уганди не злякаєте громом, тому що в країні дощ з грозою йде близько 250 разів на рік.

США – в містечку Уайнсберг (штат Огайо) 29 липня кожного року неодмінно йде дощ, це триває протягом 100 років.

Місто Черапунджі, що в Індії – саме дощове в світі. За рік там випадає 26 460 мм дощу.

Гаваї – на горі Вай-Але-Але дощі йдуть до 350 днів у році.

Людина може залишитися під дощем абсолютно сухою, якщо знаходиться в пустелі. Насправді дощі в пустелі бувають, але про дощ неможливо дізнатися, оскільки краплі просто не долітають до землі, випаровуючись під впливом гарячого повітря.

Розмір дощових крапель – від 0,5 до 6-7 мм. Краплі з діаметром більше 6-7 мм розбиваються у процесі падіння з хмар на менші краплі, тому навіть при сильній зливі діаметр крапель не перевищить 6-7 мм.

Найважчі градини вагою 1 кг випали в м. Гопалгандж 14 квітня 1986. Тоді загинуло 92 людини.

Кислотність звичайного дощу – рН 5,6. Якщо рівень кислотності нижче, то дощ називають кислотним. При рН дощу 5,5 бактерії гинуть, а при 4,5 гинуть комахи, земноводні і риби.

Земні дощі складаються з води. В минулому на Марсі також йшли водяні дощі.

На Венері йдуть сірчанокислотні дощі, тому що її хмари складаються в основному з сірчаної кислоти. Але ці опади не долітають до поверхні, випаровуючись через високу температуру.
 Колектив бібліотеки запрошує відвідати читальний зал та пропонує дізнатись більше цікавої інформації із книг та журналів і бажає усім гарного настрою за будь - якої погоди!

Немає коментарів:

Дописати коментар