пʼятницю, 18 червня 2021 р.

Дарунки літа

 Літо - благодатна пора, час врожаю фруктів, ягід, овочів і коренеплодів. Щоб отримати від усього цього достатку максимум користі для нашого здоров’я, вживати овочі та фрукти корисно в сезон, адже тоді вони є найбільш поживними.

 Тому саме час включити в свій раціон вітамінні хіти літа: полуницю, вишні, шовковицю, малину, кавуни, дині, абрикоси та інші ягоди.

 Для приготування їжі влітку бажано використовувати ті види овочів і фруктів, які ростуть на нашій території і не захоплюватися привезеними «заморськими» вишукуваннями - бананами, цитрусовими та іншою екзотикою.

 Невеличка розповідь від бібліотеки-філії № 3 про користь топ-7 вітамінних солодощів літа.

 Полуниця – не лише солодка та смачна, але надзвичайно корисна для здоров'я – у ній безліч вітамінів та антиоксидантів. Найбільш корисно їсти щойно зірвану полуницю (не пізніше 48 годин) та без термічної обробки.

 Вишня – дивовижно піднімає гемоглобін за рахунок вмісту заліза, а також антиоксидантів і мікроелементів (мідь, цинк, йод, марганець). Якісні ягоди повинні бути пружними і мати яскраве забарвлення. Найкраще, щоб вишня мала черешки, так вона довше збережеться.


 Шовковиця - один з найсильніших природніх засобів, які мають здатність підвищувати імунітет. Сік шовковиці володіє протизапальними властивостями, його можна використовувати і для профілактики, і для лікування інфекційних та вірусних захворювань. Шовковиця знімає нервову напругу, заспокоює. В розумній кількості плоди будуть ліками, а у великих – нашкодять, особливо при діабеті.

 Малина – джерело антиоксидантів, вітаміну А і С, цинку (Zn), також містить речовини, по дії схожі з аспірином (ацетилсаліциловою кислотою), тому має виражений протизапальний ефект. Вона покращує колір та стан шкіри. Чай з малини рекомендовано пити під час застуди, але треба знати, що заварювати її потрібно не більше 3 хвилин.

 Кавун - цінний лікувально-дієтичний продукт, що містить значну кількість БАР. Сприяє виведенню холестерину, покращує травлення, нормалізує процеси обміну речовин. При розрізанні стиглий кавун повинен видавати тріск, інакше він дозрівав штучно – хімічним шляхом. Важливо! Найменша кількість шкідливих речовин міститься ближче до центру кавуна, тому саме цю частину варто пропонувати дітям. Розрізаний продукт зберігається в холодильнику не більше доби.

 Диня - суміш запахів ананаса, ванілі, груші. Вона зміцнює імунну систему, запобігає раковим захворюванням, допомагає боротися зі стресом, захищає здоров’я легенів, рятує від безсоння, ідеальний інгредієнт для дієти. Ознаки стиглої дині її м`якість і аромат.


 Абрикоси - містять вітаміни (А, С, Е, Н, К, групи В), антиоксиданти, органічні кислоти (лимонну, фолієву, яблучну, янтарну), вуглеводи, фосфор, магній, калій, залізо, йод, натрій, дубильні речовини, пектини, амінокислоти. Найбільш корисні свіжі та сушені абрикоси, бо в процесі термічної обробки частина вітамінів руйнується.

 Не забувайте, що будь-які овочі, фрукти і ягоди необхідно ретельно мити.

 Пам'ятайте! Вітамінно-фруктове багатство вкупі з перебуванням на свіжому повітрі та читанням книг сприяють припливу сил та енергії, покращують настрій. 


 Корисною інформацією про вітаміни, вікториною та загадками розважали бібліотекарі вихованців пришкільного табору «Сонечко» під час цікавої зустрічі «Смаколики на галявині». Засвоєний вітамінний матеріал закріпили переглядом самої овочевої казки у світовій літературі «Пригоди Цибуліно». 





Немає коментарів:

Дописати коментар