вівторок, 26 травня 2020 р.

День паперового літачка


Хто з нас  хоч-би раз у житті не запускав паперового літачка. Особливо в шкільні роки з листка зошита, на якому яскраво червоніла не задовільна оцінка! 
 Тож цікаво дізнатися, що не лише ми мали  паперове летовище, адже 26 травня — Національний день паперових літачків у США. І хоч свято не має офіційного статусу, його відзначають тисячі любителів однієї з найбільш простих і доступних іграшок у світі. Це й не дивно! Бо що може бути веселіше, ніж розпатрати якийсь зошит, скласти літачок і, мружачись від сонячних променів, спостерігати, як він злітає і планерує в повітрі при найлегшому вітерцеві?..

 Розповідаємо еволюцію паперового літачка від розваги для дітей до світових турнірів. Якщо хочеш позмагатися з друзями чи встановити новий рекорд по тривалості польоту літачка – спробуй свої сили на міжнародному турнірі Red Bull Paper Wings.
Усе почалося в Китаї
Науковці стверджують, що перші задукоментовані згадки про використання паперових літачків доходять до Стародавнього Китаю і датуються століттями до нашої ери. Позаяк немає жодних намальованих прототипів або ж відомостей про принципи їх складання, складно уявити, що саме запускали китайці і як воно виглядало. Проте не варто ставити під сумнів сам факт їхнього існування. Зрештою, папір походить із Китаю.       Серйозного прогресу за наступні тисячу років не було – у людства були важливіші справи, ніж складання паперових літачків. Тривалий час ніхто не думав про те, що їх можна використовувати як прототипи майбутніх літаків. І навіть Леонардо да Вінчі, який конструював модель гелікоптера з пергаменту, не вносив у свою модель фізичні закони: станом на XVI століття про них не було мови.
 Аж у XIX столітті паперові літаки почали використовувати як прототипи для побудови справжніх. У журналах друкувалися матеріали, які на прикладі літачків пояснювали принципи аеродинаміки.
   Серйозний розвиток відбувся у міжвоєнний період – у 1930-х роках американський авіаконструктор Джек Нортроп використовував декілька моделей паперових літаків із крилами для тестування, за допомогою результатів створювалися великі літаки.  Якщо ж говорити про іграшкове застосування паперових літачків, то його бум відбувся під час Другої світової війни. Оскільки більшість країн обмежували використання металу та пластику, папір став доступним матеріалом для створення іграшок. Так паперові літачки і стали популярними.
   Відтак усе більше людей почали складати літачки не просто заради задоволення, а й на результат. І хоча тривалий час жодні світові змагання не проводилися, найкращі показники все одно записували в Книгу рекордів Гіннеса. Так, наприклад, у 1998 році американський інженер Кен Блекберн встановив світовий рекорд за тривалістю польоту паперового літачка --- він перебував у повітрі 27.6 секунди. На той момент результат Кена здавався фактично ідеальним: майже півхвилини польоту. 
   Але «вічний» рекорд Блекберн втримався лише 11 років: у 2009-му японець Такуо Тода перевершив його аж на... 0.3 секунди. Показник Тоди -- 27.9. Досі цей результат є абсолютним рекордом за тривалістю польоту паперового літачка. Чи не першим світовим турніром у змаганнях паперових літачків став Red Bull Paper Wings, який проводиться раз на декілька років із 2006-го. На цьому турнірі переможець визначається у трьох категоріях: тривалість польоту, довжина та аеробатика. Для усіх типів змагань встановлені схожі правила: літачок має бути зроблений з листка A4, його вага не має перевищувати 100 грам. А змагання проходять у приміщенні без вітру та вентиляторів.

                        Тривалість польоту
Усе дуже просто: чим довше летить літачок, тим кращим є результат. Під час кидка не можна бігти чи підстрибувати, його потрібно виконувати лише стоячи обома ногами на землі!
Рекорд Red Bull Paper Wings був встановлений у 2015 році – 14.36 секунди, його показав Карем Гамбардзюман. Але до світового рекорду напрочуд далеко: показник Такуо Тоди майже вдвічі більший!
                          Довжина польоту
Суть ще простіша – потрібно запустити літачок на якомога довшу відстань. Єдине важливе правило: виконати запуск потрібно, не переступивши за обмежувальну лінію. Якщо відбудеться заступ, результат не буде зарахований. В аеробатиці відсутні обмеження щодо ваги літачка: скільки грамів ти вважаєш необхідними, стільки й може бути. Перемагає в аеробатиці той, чий літачок зробить найбільше трюків у повітрі та чий політ буде найбільш креативним. Безперечно, жодної сторонньої допомоги на кшталт вітру чи вентиляторів.

 Українка Катерина Агафонова стала переможницею в номінації "аеробатика" на чемпіонаті світу із запуску паперових літачків Red Bull Paper Wings в австрійському Зальцбургу. 
  Отже, приєднуйтесь до свята й організовуйте швиденько свій турнір із запуску літачків!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар